Wat zijn zonwerende screens?

Het principe is eenvoudiger dan je denkt.

WAT ZIJN SCREENS?

Zonnescreens houden overbodig zonlicht uit de woning. Door ze aan de ramen of aan de muur te bevestigen hou je de warmte buiten. Op die manier wordt overbodig zonlicht tegelijk uit de woning gehouden. Zonwerende screens worden snel geplaatst en zijn een zeer energie-efficiënte vorm van zonwering. Tegenwoordig zijn screens windvast. Dat betekent dat zij dankzij een ritssysteem in de geleiders vastzitten, gespannen tussen het frame. Het zorgt ervoor dat dit type screens tegen matige tot harde windstoten bestand zijn.

Er worden veel termen gebruikt in verband met zonwerende screens. Dat maakt het soms ingewikkeld. We zetten ze op een rijtje:
- screens - verticale screens - zonwering screens - ritzscreens - verticale zonneschermen - windvaste screens - screendoeken - .... Het belangrijkste dat je moet onthouden (want de meeste van deze termen betekenen hetzelfde) is dat er 1 groot onderscheid wordt gemaakt: windvaste en niet windvaste screens. Daar komen dus de termen windvaste- of zipscreens of ritzscreens,... vandaan. Deze termen duiden allemaal op windvaste screens. Deze screens zijn ALTIJD uitgerust met een motor, en tegenwoordig wordt dit type zonnescreen het vaakste geplaatst. Manuele zonwerende screens worden bijna nooit meer verkocht, omdat deze veel minder windbestendig zijn.


Zonwerende screens of zonnescreens zijn verticale schermen die speciaal ontwikkeld zijn om warmte buiten te weren, terwijl je toch het zicht naar buiten behoudt. Zonwering screens bestaan uit volgende onderdelen:

  • aluminium frame (op maat)
  • doek (glasvezel of polyester)
  • geleiders (windvast)
  • onderlijst
  • oprolas en motor
  • elektriciteitskabel

Tussen het frame zit een zonwerend doek opgespannen. Het aluminium frame bestaat uit een kast, met oprolas en motor, zijgeleiders en een onderlijst. In de kast bevind zich de oprolas om het doek op te rollen en de motor in te monteren. Noteer dat de stalen oprolas, afhankelijk van de grootte van de kast van de screen een bepaalde diameter heeft.

WINDVASTE GELEIDERS

De geleiders dienen om de zonwering screens te monteren en op hun plaats te houden. Het glasvezeldoek zit opgespannen tussen deze geleiders. De onderlijst is bevestigd onderaan het doek en helpt om het screendoek op en neer te laten gaan, terwijl dit steeds strak blijft opgespannen. De onderlijst is gevuld met gewicht om het doek op zijn plaats te houden. De elektriciteitskabel die uit de kast komt moet voorzien zijn van de juiste lengte.

Geleider
in Blog
Slim de warmte opslaan.
Zonwering is een multifunctioneel product, dat je woning meer waarde geeft.