Waarom zonwering?

We leggen het uit

Het leven staat of valt met de zon.

En gelukkig is deze gratis bron aan energie daar om ons huis warm te houden tijdens koudere periodes!

Toch kan de zon tijdens de warme maanden vervelend zijn in huis. Waarom kan zonwering een oplossing zijn voor je huis of appartement?

Zonwering is letterlijk het tegen houden van zonnestralen in UV. Dit kan je bekomen door gebruik te maken van hout, aluminium of doeken en deze voor de ramen te gaan plaatsen. Soms gebruiken mensen aluminium folie tegen de ramen als korte termijn oplossing (inside trick: doe hiervoor eerst wat afwaszeep op je ramen, want de aluminiumfolie kan sporen op de ramen nalaten).

Een andere goedkope oplossing is door zonwerende doeken te laten maken op maat van je ramen. Deze kunnen worden voorzien van ringen, waar je zuignappen aan kan bevestigen. Niet al te duur. Nadeel? Ze zijn niet echt windbestendig en je moet de doeken dus regelmatig afnemen wanneer er wind of storm is.

Bestaat gratis zonwering? Ja natuurlijk! Gratis zonwering kan je bekomen met bomen. Bomen op een strategische plaats planten, kan het zonlicht op natuurlijke wijze van de ramen houden. Wanneer de winter eraan komt, vallen de bladeren van de bomen en kan de zon de ramen opwarmen.
Toch is het niet altijd even handig om bomen voor je ramen te gaan planten. Het kan ook vervelend zijn vanwege loskomende bladeren die je dan steeds moet weg borstelen.

Zoek je daarom een praktische oplossing, met focus op een lange en duurzame termijn? dan kan zonwering een oplossing bieden in de vorm van screens, rolluiken of buitenjaloeziëen.

Voordelen zonwering:

- koelere woning 4-8 graden verschil in huis
- energiezuinig
- Beschermd meubels en vloeren tegen verkleuring
- Biedt privacy (gedeeltelijk tot 100%)
- isolerend in de winter
- kan inbraakwerend zijn (Rolluiken)

Screens:

Wil je het koeler in huis en toch nog voldoende licht? Dan zijn screens met een zonwerende doek ideaal, ze laten nog steeds het licht door, maar houden de meeste schadelijke UV stralen tegen. Ze zorgen ervoor dat de temperatuur binnen met minimaal 4 graden zakt tijdens warme periodes. 

Rolluiken:

Wil je de zon tegenhouden, en tegelijk een donkere kamer? Of ben je misschien bezorgd omdat je in een inbraak gevoelig gebied woont? Dan Dan ben je misschien beter af met rolluiken. Deze zijn erg sterk en houden nog steeds veel warmte tegen. Ze verduisteren kamers bijna volledig en geven een geborgen gevoel.

Isoleren

Ohja, rolluiken isoleren natuurlijk ook in de winter. Maar toch zijn ook screens een goede isolator om je ramen minder koud te laten worden in de winter. Doorgaans worden rolluiken vaker gebruikt om ramen te isoleren, omdat de materialen meer bestand zijn tegen vorst. Screen helpen zeker ook, al zullen de doeken bij gebruik in de wintermaanden sneller verslijten.

Jaloeziëen:

Buitenjaloezieen geven je veel controle over lichtinval of zonwering. Het zijn aluminium lamellen die je kan laten kantelen op de momenten dat jij dat wilt. In gesloten stand zijn ze zeer effectief om de zon tegen te houden. Ze isoleren de ramen in mindere mate dan screens en rolluiken.

Conclusie:

Zonwering is natuurlijk een investering. maar deze betaald zich terug op termijn omdat deze oplossingen amper elektriciteit verbruiken. Met zonwering behoudt je ook het binnenklimaat aangenaam koel en de luchtvochtigheid blijft op peil. Het is dus gezond voor jezelf en je woning.

Meer tips of advies?

 Contacteer ons voor meer informatie, nuttige tips of advies.

in Blog
Wat zijn zonwerende screens?
Het principe is eenvoudiger dan je denkt.